New Blog Post: 3 praktische toepassingen van de Product Data Loader. Ontdek ze hier!
TRENDS
October 1, 2023 · 4 min read
In een wereld waar naar schatting 1 miljard websites en 60 miljard pagina’s online staan, waar ongeveer 94% van de Nederlanders Google als zoekmachine gebruikt en waar meer dan 50% van de mensen alleen op de eerste vijf zoekresultaten in Google klikt, is het belangrijker dan ooit om online goed gevonden te worden. Benieuwd hoe productdata hier effectief aan kan bijdragen? Lees dan snel verder.
Zoals het woord data al doet vermoeden, gaat het hier om de productspecifieke gegevens, zoals bijvoorbeeld: merk, afmeting, kleur, gewicht, maat, etc. Gegevens die een onmisbaar onderdeel zijn van het product en voor de eindgebruiker, de klant. Deze productdata ondersteunt de klant namelijk in zijn of haar zoektocht naar het perfecte product en kan heel eenvoudig worden verzamelt in een PIM systeem.
Als voorbeeld hiervoor nemen we een webshop die dameskleding verkoopt. Voor deze webshop is het uitermate belangrijk dat de productdata goed op orde is. Als de klant zoekt naar een blauwe jas maat M, wil zij uitkomen op een selectie van blauwe jassen in maat M. Verschijnt er door gebrek aan juiste product data (of gebrek aan juiste inrichting en structuur) een rode jas maat M of een blauwe jas maat XL, dan is de zoekopdracht voor deze klant niet relevant en is de kans groot dat zij ergens in het proces de webshop zal verlaten. Om dit proces goed te begrijpen leggen we eerst uit wat SEO inhoudt.
Leestip: Als je geinteresseerd bent in de relatie van productinformatie tot online vindbaarheid, dan hebben we nog een leuke blog voor je!
“Waar kun je het beste een lijk verbergen?” De tweede pagina van Google, daar komt toch nooit iemand… Hoe vaak klik je zelf door naar de zoekresultaten op pagina 2, 3 of 4? Waarschijnlijk is het antwoord op deze vraag bijna nooit. Des te belangrijker om te zorgen dat jouw website of webshop zo goed mogelijk scoort in de zoekmachine. Er zijn verschillende manieren om dit te bereiken. In deze blog focus ik mij vooral op de productdata en het belang hiervan voor de organische vindbaarheid. De overige (minstens zo belangrijke) onderdelen van een SEO-strategie, zoals bijvoorbeeld de technische optimalisatie, laat ik in deze blog buiten beschouwing.
SEO staat voor Search Engine Optimization, zoekmachine optimalisatie in het Nederlands. Zoekmachine optimalisatie omvat alle activiteiten die je doet om er uiteindelijk voor te zorgen dat je website zo hoog mogelijk in de organische zoekresultaten (ook wel gratis resultaten genoemd) van de zoekmachines komt te staan. In Nederland hebben we het dan in zo’n 94% van de gevallen over Google, maar daarnaast zijn er ook zoekmachines zoals Bing en DuckDuckGo.
Er zijn vervolgens nog zo’n 200 factoren die bepalen hoe je gerankt wordt, maar er zijn maar enkele mensen binnen Google die al deze factoren kennen. Voor de rest van de wereld zal dit helaas nooit kenbaar worden. Wat we wel weten is dat al die factoren onder te brengen zijn in drie hoofdcategorieën:
Waarbij techniek en content voornamelijk zijn gericht op de bezoeker van je website. Als je bezoeker tevreden is en vindt wat hij of zij zoekt, dan zal de autoriteit (in theorie) naarmate de tijd vordert vanzelf moeten stijgen. Om voortdurend te verbeteren op SEO gebied zul je hier continu mee bezig moeten zijn. Het meest belangrijke is dat je unieke, relevante content voor je doelgroep maakt.
Het afgelopen jaar hebben de Nederlandse consumenten online 23,7 miljard (!) euro uitgegeven aan producten en diensten, een geschatte groei van 10% vergeleken met het jaar ervoor. Dit blijkt uit cijfers van de Thuiswinkel Markt Monitor, die een onderzoek heeft gedaan naar online consumentenbestedingen in Nederland. In heel 2018 heeft 96% van de Nederlandse consumenten van 15 jaar en ouder één of meerdere online aankopen van producten en diensten gedaan. Dat is 2% meer dan het jaar daarvoor. De 23,7 miljard betrof 242 miljoen online aankopen. Volgens Engel, Blackwell en Miniard (1990) bestaat het consumentengedrag uit zes fases: behoefte herkenning, informatie zoeken, beoordelen van alternatieven, keuze van verkoopkanaal, aankoop en resultaat (gebruiken, evalueren en afdanken).
Vooral in de tweede fase heeft internet, en vooral de zoekmachine Google, een enorme invloed. Als bedrijf wil je hier naar voren komen wanneer jouw informatie en producten relevant zijn voor de zoeker. Daarnaast is de aankoopfase een andere hele belangrijke fase in de cyclus. Het is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de drempel tot een aankoop zo laag mogelijk is. Het aankoopproces kan bepalend zijn voor de ervaring van de consument. Het is daarom van groot belang dat de website gebruiksvriendelijk is. Ook dit is deels te bereiken met productdata. Hoe fijn is het voor de zoeker om de zoekopdracht zó te kunnen verfijnen dat er alleen maar relevante resultaten op het scherm verschijnen? Ook dit is onderdeel van het verbeteren van je productdata en de manier waarop die gestructureerd is.
Het moge het duidelijk zijn dat het optimaliseren van productdata van onmisbaar belang is wanneer je zichtbaar wilt zijn bij de eindgebruiker. Ervaar jij zelf een uitdaging bij het optimaliseren van productdata? Of heb je een andere vraag op het gebied van Product Informatie Management?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste PIM- en e-commerce trends en updates van ConnectingTheDots. Geen spam en je kunt je op elk moment uitschrijven.
We laten je graag zien wat ConnectingTheDots PIM voor jou kan doen.
Zet vandaag nog je eerste stap
Nodig vooral je collega's uit