New Blog Post: 3 praktische toepassingen van de Product Data Loader. Ontdek ze hier!
CONNECTINGTHEDOTS
Productinformatiemanagement is een uitdagend (en vaak frustrerend) onderdeel van e-commerce, met dagelijkse worstelingen met ongestructureerde data, verouderde systemen en complexe processen. In dit blog laten we zien hoe je grip kunt krijgen op je data om je bedrijf te laten groeien en hoe je van data-chaos naar e-commerce-succes kunt gaan.
Hoe word je PIM-platform-bouwer? Voor ons gold, na 15 jaar in e-commerce, vooral dat we eindelijk het PIM-platform gingen dat we zelf hadden willen hebben. Want als jij, net als wij, een e-commerceprofessional bent die wil groeien en altijd op zoek is naar het beste product, de beste nieuwe aanbieder en die ene techniek om sneller en beter te zijn dan de concurrentie, weet je dat PIM (understatement-alarm!) niet altijd frustratievrij is.
Eén van de grote frustraties is het efficiënt verwerken van ongestructureerde data. Zeker als je in een complexe e-commerce-omgeving werkt waar PIM nog draait op Excel. Of op software die ooit in elkaar gezet is door Handige Harry (of Handige Henriëtte natuurlijk) en die in het begin prima werkte maar die, zeker nadat Harry/Henriëtte ergens anders is gaan werken, niet meer te onderhouden is.
Kom jij dan met de ambitie om van 5.000 naar 50.000 producten te gaan en zo een nog groter deel van de markt te veroveren? Dan weet je al hoe dat bij IT ontvangen wordt. En bij de mensen die al die data met de hand moeten binnenhalen, opschonen en invoeren: niet erg enthousiast.
Productdata worden niet netjes naar je opgestuurd, netjes in het juiste formaat, netjes op de eerste van de maand. Nee, productdata komen uit allerlei bronnen, met totaal verschillende frequenties, in tientallen formaten en varianten. Met dubbelingen, fouten, wijzigingen, tegenstrijdige velden, producten die niet meer bestaan. De hele dag, 24 uur per dag.
Veel van de data die je binnenkrijgt is ook ongestructureerd en sowieso al niet makkelijk te verwerken. Het snel, efficiënt, effectief en (dus) geautomatiseerd binnenhalen en bruikbaar maken van ongestructureerde data is dé manier om je data veel waardevoller te maken, maar het is een uitdagend proces en vereist veel expertise en specialistische tooling. Het is ook de eerste stap naar de schaalvoordelen van een goed ingericht dataproces. Vooral in groothandel en detailhandel, waar je met grote hoeveelheden productdata werkt, kun je alleen efficiënt en schaalbaar zijn als je ongestructureerde data door een dataproces haalt met zo min mogelijk handwerk en fouten.
De pijn die e-commercebedrijven hiervan ondervinden zien we dagelijks in de praktijk: ongestructureerde data zorgt voor slechte datakwaliteit, dataprocessen die niet schalen en een datastrategie die niet van de grond komt.
Terwijl dat juist zo belangrijk is: de kwaliteit van je productcontent heeft een beslissende invloed op klantervaring en conversie. Grip krijgen op dit proces is dus essentieel voor jouw succes. Een goed PIM-systeem, een slim dataproces en een strategische blik op productdata zorgen dat je klanten de ervaring krijgen die ze verdienen en dat je bedrijf beter presteert en groeit.
De meeste PIM-systemen zijn ontworpen met de focus op 'brand owners'. Dat betekent dat ze vaak uitgaan van een beperkt aantal producten, voornamelijk eigen artikelen. In de PIM-wereld worden het managen en exporteren van productdata vaak als grote uitdagingen gezien. Wij zien dat anders.
In feite zijn het managen en exporteren van productdata het makkelijke stuk van PIM. Systemen die zich daarop focussen zijn dan ook veel te basic om in te zetten in een omgeving waar iedere dag grote hoeveelheden externe productdata binnenkomen die zo snel mogelijk moeten worden verwerkt, zodat ze hun weg kunnen vinden naar apps en webwinkels.
De echt complexe processen, essentieel voor e-commercesucces, zitten dus in het importeren, combineren en bruikbaar maken van data uit externe bronnen. Veel PIM-systemen schieten hierin tekort, terwijl algemene ETL-tools (Extract, Transform, Load) vaak te algemeen zijn en te veel technische kennis en configuratie vragen om ze snel in te kunnen zetten. Tooling die zich specifiek richt op het binnenhalen van grote hoeveelheden productdata is schaars.
En toch heb je die nodig.
Precies de reden dat we onze
Product Data Loader hebben. Een combinatie van een ‘data portal’, waarmee je data makkelijk kunt binnenhalen en integreren, en een ‘data mapper’ die dient om één keer aan te geven hoe data je systemen binnen moet komen, zodat dat vervolgens automatisch gebeurt. Want je hebt geen tijd om te prutsen met systemen die niet zijn gebouwd voor jouw behoeften.
Zelf zoiets ontwikkelen? Ook dat kost veel te veel tijd en geld. Door te kiezen voor een PIM-systeem dat echt aansluit bij jouw eisen, eventueel met een data loading-oplossing erbij, kun je je richten op wat er echt toe doet: het laten groeien van je business.
Productinformatiemanagement in e-commerce is, kortom, een complex speelveld waarin het omgaan met ongestructureerde data, verouderde systemen en inefficiënte processen dagelijks voor uitdagingen zorgt.
Het beheren van grote hoeveelheden externe productdata vraagt om specifieke oplossingen die verder gaan dan wat het grootste deel van de markt je biedt. Het kiezen van de juiste tools en processen kan een wereld van verschil maken in je e-commerce-succes. Investeren in een PIM-systeem dat perfect aansluit bij jouw unieke eisen laat je de focus leggen op wat er echt toe doet: het opschalen van je business en het behalen van je groeidoelen.
Wil je meer weten over hoe je deze uitdagingen kunt omzetten in kansen? Lees dan ons e-book ‘5 belangrijke lessen over productinformatiemanagement’ voor diepgaande inzichten en praktische tips om jouw productdataprocessen naar een hoger niveau te tillen.
Ontdek de voordelen van PIM
Benieuwd naar wat een PIM-oplossing voor jouw bedrijf kan betekenen?
Richard Vriezekolk laat je graag zien hoe andere klanten succesvol starten, resultaten boeken en een sterke business case opbouwen.